ZAJÍMAVOSTI ZE SVĚTA KOŘENÍ |
|
Svět bylinek a koření je velice zajímavý a je pochopitelné, že láká mnoho autorů k tvorbě článků pro populární časopisy. Bohužel mnoho faktů je v nich zpopularizováno a jsou daleko od pravdy. My vám nabízíme vstoupit do světa koření a bylinek plného seriozních informací. |
|
Bylinky - čerstvé nebo sušené? Někdo jim říká lupení, někdo zelený, někdo je v kuchyni zatracuje, někdo si na nich naopak zakládá. Někdo trvá na používání čerstvých bylinek a sušené nesmí překročit práh jeho kuchyně, někdo zase se sušenými vykouzlí úžasné chuťové variace... |
|
|
Dětem v Čechách nepřípustno Titulek tohoto materiálu by mohl být mottem o jednom z druhů koření, které je běžnou součástí všech kuchyní světa, a vyznačuje se většinou vysokou pálivostí - chilli. |
Kardamom - Třetí nejdražší koření Při nákupu šafránu a vanilky velmi hluboko saháte do peněženek. Při sestavování jídelního lístku s tím více méně počítáte. V poslední době se ale do výšek šplhají také ceny kardamomů. |
|
|
Není guláše bez papriky Zatímco v kuchyni si pepř umelete, muškátový oříšek nastrouháte, kdejaké koření nadrtíte, tak mletou papriku si jen tak „nevyrobíte“. Její cesta z pole do guláše je prostě hodně dlouhá. |
Není pepř jako pepř Všechny druhy pepře, ať už o nich vědí jen v Tichomoří nebo Africe nebo je zná celý svět, mají jediný gastronomický cíl - dodat pokrmu tu ostrou až smyslnou chuť. Každý z nich toho ale dosahuje jinými chemickými látkami ... |
|
|
Šafrán a Vanilka V botanice se toto koření nazývá Šafrán setý (latinsky Crócus sativus L.) a v kuchyni je používáno od nepaměti. První zmínka o šafránu se vyskytuje již v Šalamounově Písni písní. Používal se po staletí jako parfém, barvivo i koření ... |